Sari la conținut

Glandele endocrine: simptome care anunță dezechilibre hormonale

”E greu să gândești când hormonii fac tumbe!” – își scuza agentul Mancuso mult mai tânărul partener de echipă. Mancuso? Un imbatabil agent FBI dintr-un serial tv al anilor 1990. De mult adică? Desigur, dar problema sesizată de către veteranul Mancuso este pe tapet și azi. Omul legii bătea apropouri la hormonii sexuali. Care, da, pot blura gândirea. Și nu doar ei: toți hormonii dau logica – și tot organismul – peste cap, atunci când își fac de cap. Când se întâmplă asta și de ce? Răspunsurile țin de zona endocrină.

Sistemul endocrin: pepiniera de hormoni

Întreaga activitate a organismului nostru este coordonată de hormoni – substanțe chimice pe care glandele endocrine le produc și le trimit în circuitul sangvin, pentru a regla funcționarea celulelor, a țesuturilor și organelor. Aflăm mai multe despre hormoni din reclamele la produse farmaceutice (hormoni sintetici), decât din surse medicale directe, așa cum ar fi preferabil. Chiar și așa, știm totuși că hormonii sunt substanțe extrem de puternice – în doze foarte mici produc efecte foarte mari. De aceea sunt și de dorit, și de temut. Menținerea echilibrului hormonal este una din mizele majore ale medicului, când studiază fișa fiecărui pacient.

De ce este atât de important echilibrul hormonal

Pentru că este implicat în procese biologice esențiale:
• în homeostazie – proces de coordonare nervoasă și endocrină prin care compoziția mediului intern (cel în care trăiesc celulele) este menținută constantă
• în derularea corectă a tuturor proceselor metabolice
• în reglarea umorală
• în dezvoltarea armonioasă a organismului
• în susținerea sistemului imunitar
• în diferențierea caracterelor masculine și feminine (la vârsta adolescenței) și în procesul de reproducere, prin acțiunea hormonilor sexuali etc.

Unde se află glandele endocrine

Specialiștii în endocrinologie au de supravegheat un teritoriu vast: hipofiza și epifiza (glande endocraniene), hipotalamusul (situat la baza creierului), tiroida și paratiroidele (din zona gâtului), corticosuprarenala și medulosuprarenala (în zona rinichiului), glandele sexuale (ovarul și testiculul), pancreasul endocrin, timusul, placenta.

Ce afecțiuni produc prin dereglarea lor

Când hormonii fac tumbe, în loc să țină calea dreaptă, trasată de Natură, multe se dau peste cap în organismul uman. Și începe lupta cu:

diabetul zaharat (pancreasul nu produce suficientă insulină)
• gușa endemică (creșterea în volum a glandei tiroide, urmare a carenței de hormoni tiroidieni)
• acromegalia (producția în exces de hormoni de creștere)
• gigantismul hipofizar, nanismul hipofizar/tiroidian
obezitatea (una din cauzele obezității este rezistența la insulină, hormonul produs de pancreas)
• boala sau sindromul Conn (apariția unor tumori benigne la nivelul glandelor suprarenale)
• boala Addison și sindromul Cushing (modificări ale nivelurilor de hormoni produși de glandele suprarenale)
• boala Graves (exces de hormoni tiroidieni).

Din ce cauze apar tulburările endocrine

O serie de factori de risc pregătesc terenul pentru viitoare dezechilibre endocrine. Sunt, ca în marea majoritate a bolilor cu care ne confruntăm, factori pe care stă în puterea noastră să îi evităm și ”factori fatalitate”. Iată lista scurtă: bifează singur ce este de ocolit și ce este de neocolit.

* hipercolesterolemia – valori mult peste normal ale nivelului de colesterol corelate cu moștenirea genetică (hipercolesterolemie familială) și/sau cu excesul de carbohidrați în alimentație, asociat cu sedentarismul

* existența unor tulburări endocrine în familie (diabet zaharat, tiroidită autoimună, tiroidită Hashimoto, hipertiroidie, hipotiroidism, boala Graves etc.)

* traumatisme, infecții, leziuni serioase, intervenții chirurgicale, tumori ale unor glande

* factori de mediu (carența de iod, de exemplu, de care suferă – conform studiilor – 10% din populația României și care este implicată în apariția hipotiroidismului ce duce, în timp, la gușă endemică)

* dezechilibrul emoțional, stres accentuat

Semne care trebuie să te pună pe gânduri

În funcție de localizare (glanda/glandele cu probleme), simptomele variază. Dar, ca tablou general, dereglările de natură endocrină se anunță prin:

• oboseală aparent nejustificată, stare de somnolență prelungită
• constipație
• creștere/scădere în greutate accelerată, fără a fi schimbat stilul de viață
• piele uscată
• palpitații și stări de anxietate
• senzație de sete/foame exagerată, în condițiile în care te alimentezi corect
• tulburări de ciclu menstrual, fără o explicație medicală (o cauză ginecologică diagnosticată)
• infertilitate (fără alte cauze identificabile medical)
• răgușeală persistentă, senzația că ai un nod în gât, care nu te lasă să înghiți ușor nici apa
• probleme de respirație
• hipertensiune arterială la vârstă tânără
• conturarea tot mai fermă a unei gușe
• probleme dermatologice: acnee apărută, după ce a fost depășită vârsta pubertății, în zone diferite – pe față, pe piept, pe spate, pe brațe; pielea din diferite zone – gât, axile, abdomen – se îngroașă și se pigmentează; pilozitate excesivă pe față și/sau pe corp

Schema de tratament: cui pe cui se scoate

Pentru a ține sub control glandele endocrine și a preveni afecțiunile hormonale, trebuie să ții legătura în mod constant cu medicul tău de familie: să mergi la consultațiile periodice și să îți faci analizele pe care el ți le recomandă. Iar dacă este cazul, să faci și pasul următor: control la un medic specialist în endocrinologie și investigații specifice.
Din momentul în care este diagnosticat un dezechilibru hormonal, este pusă în funcțiune schema de tratament. Care debutează, de regulă, cu administrarea de hormoni sintetici. În cazuri mai complicate, se apelează și la intervenții chirurgicale sau radioterapie.

Nu dramatiza, dar nici nu te culca pe o ureche – ”lasă că trece!”. Când hormonii fac tumbe, poate fi ceva minor – cum se întâmplă de cele mai multe ori -, sau poate fi vorba despre o disfuncție endocrină serioasă care, neidentificată și netratată, ajunge să îți pună viața în pericol.

Ceea ce îți recomandăm în plus, alături de vizitele la medicul de familie, analizele și tratamentul indicat, este utilizarea zilnică minim 30 de minute a biobateriei BioSynergy. Este un aparat care are la bază soluție de aur coloidal. Folosirea lui cu regularitate produce rezultate bune în ameliorarea și chiar combaterea problemelor cauzate de dezechilibrele hormonale. Mai mult decât atât, orice factor care perturbă activitatea normală a organismului poate fi echilibrat prin folosirea zilnică a biobateriei. Astfel, stresul este mult diminuat, iar oboseala de asemenea redusă. După 1-2 luni de folosire, utilizatorii Bio Synergy au mai raportat scăderea frecvenței migrenelor și durerilor de cap, îmbunătățirea somnului și un sistem imunitar mai puternic. Te invităm să afli mai multe informații despre acest dispozitiv pe pagina noastră oficială:
https://www.aimgroup.ro/produs/bio-synergy/

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns