Sari la conținut

5 strategii eficiente pentru a-ți gestiona punctele slabe

Ai puncte slabe? Cu toții avem, însă unii dintre noi reușesc să le gestioneze mai bine și chiar să le transforme în atuuri, alții se lasă intimidați de ele. Iar alții par să nu aibă puncte slabe, pentru că slăbiciunile lor nu sunt niciodată afișate.

Punctele tale slabe pot fi obstacole mari în viața ta sau pot să aibă o influență minimă. Depinde de punctul slab și de felul în care îl abordezi.

Un punct slab nu trebuie neapărat să constituie o piedică!

Folosește aceste tehnici pentru a-ți gestiona punctele slabe în mod strategic:

1. Decide dacă “defectul” este suficient de relevant.

Nu toate punctele slabe merită să fie abordate. Dacă ești un atlet mediocru, dar nu ești deloc interesat să practici un sport, de ce să lucrezi pentru a-ți perfecționa abilitățile atletice? Toți oamenii au minusuri, dar nu toți au puncte slabe care sunt importante pentru ei.

• Gândește-te la viața ta și la obiectivele tale. Ceea ce îți lipsește constituie obstacole pentru viața sau obiectivele tale? Dacă nu te împiedică, nu-ți bate capul! Ești un om foarte norocos!

2. Improvizează, fii creativ!

În multe cazuri, poți să ocolești punctele slabe. Dacă nu te descurci prea bine la telefon, folosește e-mailul. Nu poți să te concentrezi când trebuie să ții un discurs? Pregătește-te temeinic și folosește mult suport vizual. Dacă ești scund și nu ajungi la raftul de sus, cumpără o scară sau pune pe rafturile de jos toate lucrurile de care ai nevoie.

• Adaptează situația sau mediul înconjurător pentru a evita să-ți etalezi punctele slabe.

3. Concentrează-te asupra punctelor tale forte.

Oamenii de mare succes se pricep de minune să-și ascundă slăbiciunile și să-și pună în valoare punctele forte. Dacă ești capabil să îți organizezi viața în așa fel încât să te bazezi în mare măsură pe calitățile și potențialul tău vei fi un om de succes.

• Perfecționează-ți talentele, plusurile de care dispui nativ. Dacă vrei să profiți la maximum de această strategie și țintești extraordinarul, nu e suficient să te bazezi pe punctele tale forte. Trebuie să treci la nivelul următor și să le dezvolți mult peste nivelul normal, obișnuit. Concepe un plan care să te ajute să devii și mai bun la lucrurile pe care deja le faci bine.

4. Delegarea.

Se poate să existe lucruri la care nu te pricepi, dar probabil cunoști oameni care știu să facă bine lucrurile respective. Există la locul tău de muncă o treabă care nu îți iese deloc cum ar trebui? Găsește pe altcineva care să o facă în locul tău.

• Nu te pricepi sau nu îți place să îți faci curățenie în casă? Apelează la un serviciu de curățenie la domiciliu!
• Nu te pricepi să-ți calculezi impozitele? Apelează la un contabil!
• Nu-ți place să speli vasele? Pune-ți copiii să le spele!
• Nu interacționezi bine cu persoane străine? Roagă-ți colegul de serviciu să îi conducă el pe vizitatori prin fabrică.
• Gândește-te care oameni sunt foarte buni în domeniile în care tu întâmpini dificultăți. Lasă-i pe ei să facă lucrurile respective.

5. Perfecționează-ți domeniul în care ai puncte slabe.

Aceasta este ultima soluție. Dacă punctul tău slab te împiedică să evoluezi și nu există nicio altă modalitate de a rezolva problema, atunci e cazul să te apuci de treabă. Nu e o situație optimă. E nevoie de foarte mult efort pentru a deveni bun la ceva pentru care nu ai chemare și/sau nu îți place deloc să faci.

• Concentrează-te să fii suficient de bun. Nu încerca să fii în primii 1% la aptitudinea respectivă. Decide cât de bun e nevoie să fii și pune la punct un plan pentru a atinge acel nivel de competență.

• Consultă un specialist. Citește cărți. Angajează-ți un instructor. Fă niște cursuri. Oricare ar fi problema, vei deveni mai bun dacă apelezi la ajutorul unui specialist!

Amintește-ți că nu toate minusurile merită să fie abordate în vreun fel.

Dacă suferi de rău de mare, dar nu îți dorești să fii pe un vapor, de ce să pierzi timp ocupându-te de acest aspect? Multe puncte slabe pot fi evitate prin planificare. Altele pot fi gestionate delegând altora sarcinile respective.

La modul ideal, vei reuși să îți pui în valoare punctele forte și pur și simplu să eviți să-ți etalezi punctele slabe. Însă acest lucru nu este posibil întotdeauna. Există situații când e necesar să lucrezi asupra punctelor tale slabe, dar poți să eviți să te ocupi de ele mai mult decât e necesar. Punctele slabe sunt foarte greu de transformat în puncte forte.

Concentrează-te să-ți perfecționezi punctele forte, organizează-ți viața în jurul lor și bucură-te de succesul pe care îl meriți!

Resurse:

1. Ascultă podcastul CUM SĂ GÂNDIM PENTRU SUCCES (20 minute) aici.
2. Ascultă zilnic programul de meditație audio cu sugestii pozitive și tehnici complexe de reprogramare mentală FRECVENȚA GENIU disponibil aici.
3. Citește cărți de top în domeniul dezvoltării personale și NLP disponibile la editura Vidia aici.
4. Urmărește video-ul nostru 11 PAȘI PENTRU A OBȚINE REZULTATE aici.

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns