Sari la conținut

Conexiunea cu Sursa – izvor infinit de sănătate, bucurie și pace interioară

Vorbeam într-un articol anterior despre conexiunea cu Sursa… sună puțin ingineresc, dar pentru scopul acestui articol, este exact ceea ce ne recomandă doctorul de suflete. Există multe niveluri de conexiune posibile, așadar, în pur stil științific, o să le trecem în revistă, o să le punctăm caracteristicile principale și aplicabilitatea practică în viața noastră și desigur, vom puncta câteva practici recomandate, care dau roade pentru cei care doresc experiența directă, de altfel, singura care transformă cu adevărat.

Primul nivel la care mintea începe să se deschidă

Dar pentru că, până la urmă, totul pornește de la o înțelegere corectă – și când spun totul, mă refer la faptul că înțelegerea este cea care conduce atât către curiozitatea de a afla, dar și la o motivație corectă pentru căutare – să facem o corelație între nivelurile de conștiința, care sunt relative calității conexiunii cu Sursa și starea de bine, sănătate și pace interioară.

Din proprie experiență, confirmată de căi bine bătătorite cum ar fi tradiția Sufi sau Hinduismul, primul nivel la care putem avea rezultate încurajatoare este cel al credinței. Acesta este nivelul la care mintea începe să se deschidă către posibilitatea că există ceva mai mare, un Dumnezeu, un Atman, o singularitate cuantică, ce are posibilități infinite de manifestare și exprimare și prin urmare, conectându-ne la această Sursă, primim, la fel ca aparatele electrice/eșectronice din casa noastră, energie. O energie, care sub influența credinței poate produce miracole. Poate schimba vieți și poate modela viitorul către o viața mai bună, mai plină de împliniri și bucurie.

Cum se manifestă în planul fizic puterea credinței

Credința este extraordinară, pentru că ne arată o fațetă profundă a minții noastre, care nu se limitează doar la nivelul de gândire/logică/rațiune, ci începe să elibereze unul dintre potențialele sale creatoare: imaginația creativă, care dublată de această credință – desigur că aici rezultatele sunt cu atât mai pregnante cu cât nivelul de credință este mai mare, mai fără semne de întrebare în ceea ce privește existența Sursei, nu neapărat în legătură cu modurile sale de manifestare – poate aduce schimbări dramatice atât în ceea ce privește starea de sănătate, dar și în materie de calitate a stărilor interioare.

În materie de practici, tradițiile devoționale pe care le-am menționat mai sus au o sumedenie de tehnici care te pot ajuta să îți întărești credința, iar meleagurile noastre sunt la fel de bogate în abordări monastice, ce te pot ajuta să îți cultivi o credință sănătoasă. Rugăciunea și înțelegerea unor principii legate de cele nevăzute pot fi factori decisivi în a te convinge de existența unei Surse infinite, plină de iubire și înțelepciune fără margini.

Cu toate acestea, suntem încă la un nivel de bază, în care o experiență traumatică sau o schimbare bruscă în materie de nivel de trai sau stare de sănătate, pot perturba forța credinței. Acest lucru se întâmplă pur și simplu pentru că ea nu se bazează pe o experiență directă, ci pe o presupunere care pare a fi adevărată… până la proba contrarie.

Nivelul Conștienței Pure – Experiența directă cu Sursa

Nivelul următor ar fi nivelul în care experimentezi în mod direct conexiunea cu Sursă, fie printr-o experiență mistică, fie printr-o experiență directă a ceea ce numim Conștiență Pură – ce poate fi rodul unei practici meditative, a unei practici de tip rugăciune sau mantrare, a unei practici Yoga sau ai Chi sau, de ce nu, prin intermediul plantelor sacre cum sunt Ayahuasca sau Iboga. La acest nivel, ai o cunoaștere directă a faptului că Sursa există, de obicei ca ceva exterior.

Amprenta unei asemenea experiențe se traduce în eliberarea instantanee de dependențe sau de traume, în ușurarea psihicului de un bagaj trecut care ne ține în cercul vicios al suferinței. În limbaj spiritual, această experiență poartă numele de trezire spirituală sau iluminare.

Iluminarea nu rezolvă toate problemele, dar are un impact profund asupra celui care simte cu adevărat pentru prima dată, în mod conștient, conexiunea cu Sursa. Traiectoria vieții celui care a trăi o asemenea conexiune în mod direct, inevitabil se transformă. Vindecarea vine mult mai ușor, pacea este la îndemână aproape întotdeauna, singurul capitol unde nu strălucește este integrarea în societatea de astăzi. Dacă ne uităm la cele două figuri luminate din trecut care ne sunt încă mentori și exemple – Iisus și Buddha – putem înțelege ce înseamnă trăirea directă a acestei conexiuni.

Surpriza este că nivelurile nu sunt limitate la această etapă… existând încă multe niveluri despre care putem vorbi și pe care din ce în ce mai multe persoane, se pare că le ating, prin practică continuă a ceea ce se numește Starea de Prezență, prin experiențe multiple de trezire spirituală și prin integrarea laturii umane în acest traseu. Am să punctez pe scurt următoarele două etape și beneficiile de care putem să ne bucurăm odată ce am reușit să le atingem – nu am să intru în detalii pentru că există cărți care fac acest lucru, nefiind un teritoriu, totuși, atât de explorat.

Nivelul experimentării proprii ca Sursă

După experimentarea conexiunii cu Sursa ca obiect exterior, următorul nivel înseamnă experimentarea proprie ca Sursă. Aici deja pășim pe teritoriu non-dualismului, care, de cele mai multe ori, ignoră elemntul fizi, mundan. Acest lucru are loc datorită impactului pe care o asemenea experiență o are asupra psihicului, asupra Egoului. Un Ego nepregătit, care nu are niște fundații sănătoase, pe care de exemplu dezvoltarea personală le poate întări, este posibil să reacționeze ciudat la o asemenea ”întâlnire”.

Identificarea totală cu Sursa – transformarea profundă a personalității

Următorul nivel, care începe să scoată la iveală potențialul ascus în corpul fizic – nu spun că acesta nu poate fi accesat și de la alte niveluri de conștiință ci că, de la acest nivel, potențialul apare în mod spontan, natural, la fel cum o plantă crește din sămânță – este identificarea totală cu Sursa, care înseamnă transformarea totală a personalității, integrarea totală a înțelegerii și simțirii din nivelurile anterioare în viața de zi cu zi.

La aceste niveluri totul este mai simplu, ești aliniat și centrat în mod natural, prezent și conștient și orice încercare îți prezintă viața reprezintă un DAR pe care îl manifești și îl accepți pe de-a întregul. Mintea este clară și pătrunzătoare, inima este în armonie cu ceea ce se întâmplă atât în interior cât și în exterior, capabilă de discernământ, dar și compasiune, trupul este sănătos și energic, poate apărea în mod spontan capacitatea de a hrăni doar cu prana sau să manifești ceea ce vechii indieni numeau în sanskrită Sidhhis-uri.

Oriunde te-ai afla, vestea cea mai bună este că, dacă ai o practică spirituală, dacă îți menții mintea vie cu informații și relaxare deopotrivă, dacă îți lărgești perspectiva în fiecare zi și înveți lucuri noi, dacă devii tot mai conștient, ești pe drumul cel bun.

Există ceva în noi, Sursa tuturor lucrurilor și de acolo se coordonează întregul joc numit viață. Ce poate să mai însemne o afecțiune, o tristețe sau chiar moartea dacă afli cine ești de fapt?

În acest context , vindecarea chiar devine un cuvânt de prisos, își pierde seva și devine o posibilitate mereu la îndemână. Iertarea devine inutilă pentru că este înlocuită de o înțelegere atît de profundă încât nimic nu clintește marea perfect liniștită din interior. Oglinda perfectă care devii nu face decât să lumineze înapoi, în lume, tot mai multă pace, bucurie și înțelegere. O simți, e vie, e vindecarea însăși.

Te mai pot interesa și:
Suntem ființe spirituale într-un corp uman
8 semne ale trezirii spirituale

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns