Sari la conținut

 Cum să lupți împotriva anxietății fără medicamente: 10 strategii care te ajută să îți păstrezi calmul

pastrarea calmului

Când te lovește anxietatea, poate fi ceva îngrozitor. Panica și gândurile înspăimântătoare, la care se adaugă simptomele fizice, te pot face să crezi că ai un atac de cord sau suferi de o boală înfiorătoare când, în realitate, tu ești perfect sănătos! 

Anxietatea te poate determina adesea să ai o reacție exagerată a sistemului nervos la factori de stres obișnuiți pe care alții sunt capabili să îi ignore.

Dacă ești unul dintre milioanele de oameni care se luptă cu anxietatea, vestea bună este că poți să te simți mai bine, chiar și fără medicamente. Poți lua măsuri pozitive pe cont propriu pentru a gestiona anxietatea și a simți că deții controlul. Desigur, mai ales dacă simptomele tale sunt debilitante, te sfătuiesc să consulți medicul de familie sau alt profesionist din domeniul sănătății care îți va spune cum să procedezi.

Atât mintea, cât și corpul tău sunt implicate în anxietate

Este un cerc vicios: gândurile de îngrijorare și negativitate pot produce simptome fizice care, la rândul lor,  pot provoca și mai multă anxietate. Devine un tipar care poate să îți solicite multe resurse și abilități pentru a te elibera.

Însă, când reușești să depășești această provocare, merită din plin efortul! Ocupă-te de anxietatea ta chiar astăzi, atât la nivel fizic, cât și la nivel mental, aplicând aceste 10 strategii.

Modalități fizice pentru a reduce anxietatea

Aplică aceste strategii pentru a-ți reduce fizic nivelul de anxietate:

1. Respiră. Dacă respiri din partea superioară a pieptului în loc să respiri din abdomen, s-ar putea să devii și mai nervos. Respiră din diafragmă și respiră până la capăt, adânc și fără să te grăbești.

2. Fă mișcare. Folosește energia suplimentară și adrenalina pe care corpul tău le produce. Dacă nu le folosești, ele se pot acumula și te pot face și mai nervos. Făcând mișcare des, corpul tău nu va stoca excesul de adrenalină.

3. Stai locului. Este important să faci mișcare, dar uneori este mai eficient să stai nemișcat. Dacă obișnuiești să fugi când se anunță un atac de panică sau un episod de anxietate, încearcă din răsputeri să rămâi unde te afli și concentrează-te pe tehnicile de relaxare, cum ar fi respirația profundă, pentru a te ajuta să previi anxietatea iminentă.

• Pe moment s-ar putea să îți crească anxietatea, dar după câteva minute o să fii mai calm, iar data viitoare când te vei confrunta cu anxietatea, o să fii mai pregătit.

4. Găsește ceva care să îți distragă atenția. E greu să te gândești că ești nervos când ești implicat activ în alte activități. Ajută-i pe alții, joacă un joc sau, de îndată ce începi să te simți anxios, fă altceva care necesită concentrare totală.

5. Fă exerciții fizice ca să fii în formă. Să fii în formă din punct de vedere fizic te poate ajuta să nu îți mai faci atâtea griji în legătură cu sănătatea și să îți reduci anxietatea. Nu este o soluție rapidă, e mai degrabă un obiectiv pe termen lung pe care îl poți urmări în mod activ. O condiție fizică bună ajută mult la prevenirea anxietății.

Modalități mentale pentru a reduce anxietatea

O atitudine mentală pozitivă este la fel de importantă ca utilizarea tehnicilor fizice pentru a te ajuta să îți învingi anxietatea. Există multe moduri în care îți poți folosi resursele mentale pentru a-ți găsi liniștea și calmul în haosul anxietății.

Urmează aceste tehnici pentru a te ocupa de anxietate la nivel mental:

1. Informează-te. E greu să lupți cu ceva ce nu înțelegi. Informează-te despre afecțiunea de care suferi, ca să înțelegi mai bine cu ce te confrunți.

2. Folosește semnul de stop. Când începi să ai gânduri anxioase, imaginează-ți că ai în cap un semn de stop de mari dimensiuni. Tehnica semnului de stop este un punct de pornire excelent.

3. Rețeaua socială. Să vorbești cu alte persoane care suferă de anxietate te poate ajuta să te simți mai „normal” și poți afla despre strategii suplimentare care au funcționat pentru alții aflați în aceeași situație. Deschide-te către alți oameni!

4. Stabilește-ți un timp pentru îngrijorare. Dacă aloci câteva minute în fiecare zi, la o oră anume, și îți acorzi permisiunea să îți faci griji doar în acel moment, vei descoperi în scurt timp că devine o corvoadă – în felul acesta te vei îngrijora mai puțin. Permițându-ți să îți faci griji doar pentru o perioadă scurtă, îți poți efectiv programa mintea să își facă mai puține griji.

5. Oferă-ți afirmații. Spune-ți în fiecare zi afirmații pozitive pentru a te ajuta să fii puternic și curajos. De exemplu: „Sunt o persoană valoroasă și demnă de a fi apreciată și am multe de oferit lumii”.

Indiferent de cât timp suferi de anxietate, poți face ceva în privința asta. Când aplici atât tehnicile mentale, cât și pe cele fizice pentru a te simți mai bine, în scurt timp vei descoperi că deții controlul – tu, nu anxietatea ta!

Alte resurse:

1. Folosește zilnic programele noastre audio cu sugestii pozitive, tehnici de reprogramare rapidă a subconștientului și muzică de relaxare ANXIETATE – Punerea în starea optimă (accesează aici) și ANXIETATE – Schimbare focus (accesează aici)

2. Citește zilnic cărți pentrutransformarea propriilor gânduri și emoții, reprogramarea minții subconștiente și schimbarea întregii vieți –alege dintre cele mai bune titluri din lume de aici. 

3. Urmărește-ne podcasturile de dezvoltare personală și evoluție spirituală pentru doza de pozitivism și motivație (accesează aici)

4. Urmărește video-ul nostru CUM SĂ CREȘTI SPIRITUAL PRIN PUTEREA CALMULUI (aici)

Un comentariu la „ Cum să lupți împotriva anxietății fără medicamente: 10 strategii care te ajută să îți păstrezi calmul”

  1. Daaaa! L-as asculta de multe ,multe ori(s-a si intimplat) si sa fac macar o data dar in toate situatiile asa cum ne arata (spune) d.l E.Birgaoanu in video-ul de mai sus!
    As avea o intrebare:ce diametru are medalionul care este prins de bratara din pietre semipretioase?
    Multumesc!
    Nu stiu cind veti citi,dar eu scriu la ora 17,25 si va spun sa aveti ,,O seara frumoasa!”
    Oare ajunge la dvs.acest comentariu,daca nu exista un buton ,,TRIMITE”?

Lasă un răspuns