Tag - vitamine

Dudele: un deliciu miraculos pentru sănătate

”Ești o dudă!”. O injurie? Da de unde, e flaterie curată: în fiecare dudă Mama Natură a strecurat un mini maxim rezervor de sănătate. Atenție însă la principala contraindicație: pătează! Ocolește duzii grei de rod în drumurile tale prin oraș. Culege cu răbdare fructele alburii ori negricioase, mustoase, doldora de vitamine și minerale. Dar și frunzele pe care fitoterapeuții pun mare preț. Moms alba, Morus nigra – duda albă, duda neagră. Ambele cu origini străvechi asiatice, legate, pe meleagurile noastre, mai [...]

Citește mai mult...

12 metode ca să ieși din iarnă cu sistemul imunitar puternic

Să nu zici ”Hop!” până n-ai sărit pârleazul: te-ai pregătit pentru Mărțișor, dar gerul continuă. Luna fe-martie, cum spuneau bunicii noștri. Ți-ai cam pierdut răbdarea, și energia, iar sistemul imunitar îți joacă feste? Sus moralul! Aplică programul nostru antistres: nimic complicat, doar câteva gesturi aparent mărunte, de zi cu zi, care îți reîncarcă bateriile. Și viața recapătă nuanțe de roz. 1. Și ce dacă sunt sub 0°C afară? Aerisește! Cel puțin o dată pe zi, preț de 10-15 minute, ține ferestrele [...]

Citește mai mult...

10 moduri sănătoase de gătire a alimentelor pentru mai multă poftă de viață

Informațiile despre alimentele bune și sănătoase care ne asigură o viață ideală ne sunt furnizate prin toate canalele media și nu numai. Știm ce alimente să consumăm, când să le consumăm și cum anume să le preparăm. Dar iată că, există și câteva trucuri legate de modul de gătire a mâncării, pentru o stare mai bună de sănătate și susținerea sistemului imunitar. Pentru a preveni scăderea nivelului de energie, trebuie să furnizezi organismului vitamine, minerale, enzime, antioxidanți, carbohidrați complecși, grăsimi [...]

Citește mai mult...

5 reguli elementare pentru imunitate

De obicei, preocuparea pentru întărirea imunității devine prioritară în lunile reci, în special iarna, când scade cel mai mult. Însă pentru a ajuta sistemul imunitar să funcționeze mereu la capacitate maximă, e nevoie de respectarea câtorva reguli esențiale, indiferent de anotimp. 1. Respectă regulile elementare de igienăÎnvățate din copilărie și devenite deja banale, simplele gesturi de îngrijire pentru păstrarea sănătății sunt ignorate de mulți. Iar spălatul pe mâini, nu doar după folosirea toaletei sau înainte de masă, este unul dintre [...]

Citește mai mult...

6 Mituri capcana despre dieta

Ce înseamnă o dieta sănătoasă? Care sunt principiile ei? Au curs râuri de cerneală şi fluvii de megabiţi căutând posibile şi imposibile răspunsuri pentru această întrebare. Câteva idei comune unifică literatura de specialitate: grăsimile nu sunt bune, carbohidraţii ne menţin sănătoşi, vitaminele şi mineralele au efect benefic doar în anumite doze, alimentele alcaline sunt bune, cele acide sunt rele… Basme, în cel mai bun caz. Ignoranţă, în cel mai rău caz. Cel care arată cu degetul este dr. Keith Scott-Mumby, autorul [...]

Citește mai mult...

5 vitamine și minerale care întârzie procesul de îmbătrânire

Nu este un secret faptul că nu putem rămâne veșnic ca la 20 de ani, dar cu siguranță există vitamine și minerale care pot înceteni procesul de îmbătrânire, oferind un suflu nou întregului organism și luptând contra afecțiunilor cauzate de trecerea timpului. Înaintarea în vârstă nu trebuie să fie însoțită și de boli debilitante și incapacități frustrante. Se poate ajunge la 80 ani sănătos și verde. Despre asta vorbim acum. ”De ce aveți nevoie de vitamine și minerale mai ales [...]

Citește mai mult...

Hrana vie, rezervorul miraculos pentru sănătate (II)

Se pot obţine reţete gustoase respectând ad litteram principiile ”hranei vii”? Specialiştii pe care i-am citat deja în acest articol spun un DA categoric. Şi fac dovada oferind o mulţime de reţete ademenitoare. Atenţie, însă! ”Hrana vie” se prepară numai pentru o singură masă şi numai în preajma orei când urmează să fie consumată. Alimentele nu se păstrează mai mult timp prelucrate, deoarece se depreciază uşor şi devin un mare pericol pentru sănătate.   Elena Niţă Ibrian: Pastă de unt cu ridichi Este nevoie [...]

Citește mai mult...

Hrana vie, rezervorul miraculos pentru sănătate (I)

Suntem ceea ce mâncăm. Este reformularea dictonului ayurvedic ”Eşti ceea ce mănânci”. Dacă în vechea filosofie indiană propoziţia funcţiona ca un avertisment-povaţă şi viza individul, reformularea ei în versiune contemporană sună mai curând a constatare-ameninţare şi ne vizează pe toţi, ca specie umană. ”Suntem ceea ce mâncăm”= suntem o omenire bolnavă. Statisticile medicale  vorbesc despre veritabile epidemii la nivel mondial – de obezitate, de hipercolesterolemie (nivel ridicat de LDL – ”colesterol rău” în sânge), diabet, maladii cardiovasculare, diferite forme de [...]

Citește mai mult...

Ceaiul verde și puterea sa vindecătoare

   Ceaiul verde și-a câștigat renumele datorită rolului antioxidant excepțional pe care îl are. Poate fi folosit în tratarea unei palete largi de afecțiuni datorită proprietăților sale terapeutice  și are o contribuție majoră în prevenirea efectelor îmbătrânirii și în menținerea unei stări de sănătate bune. Un spectru larg de substanțe indispensabile În compoziția ceaiului verde intră vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, rezultând un tot unitar cu un excepțional rol antioxidant, diuretic și anticancer: vitaminele – A (pentru ochi), cele din grupul B (pentru [...]

Citește mai mult...