Sari la conținut

12 metode ca să ieși din iarnă cu sistemul imunitar puternic

Să nu zici ”Hop!” până n-ai sărit pârleazul: te-ai pregătit pentru Mărțișor, dar gerul continuă. Luna fe-martie, cum spuneau bunicii noștri. Ți-ai cam pierdut răbdarea, și energia, iar sistemul imunitar îți joacă feste? Sus moralul! Aplică programul nostru antistres: nimic complicat, doar câteva gesturi aparent mărunte, de zi cu zi, care îți reîncarcă bateriile. Și viața recapătă nuanțe de roz.

1. Și ce dacă sunt sub 0°C afară? Aerisește!

Cel puțin o dată pe zi, preț de 10-15 minute, ține ferestrele larg deschise. Dacă te temi de curenții de aer, închide ușile dintre camere. 10-15 minute sunt de ajuns pentru ca aerul proaspăt să îl înlocuiască pe cel stătut, încărcat cu noxe și microbi. Am mai spus și vom mai spune: interioarele neaerisite sunt mediul ideal pentru proliferarea bolilor de sezon – guturai, viroze, gripă.

2. Aeristește-te și tu!

Corpul și spiritul au nevoie în mod egal de timp petrecut în aer liber. Temperaturile scăzute nu trebuie să fie un pretext ca să nu scoți nasul din casă.

Plămânii se oxigenează mult mai bine acum, când aerul este rece și fără alergenii naturali cu care va năvăli peste noi râvnita primăvară. Mers în pas alert, patinaj, schi, tras săniuța – orice activitate care pune mușchii în mișcare livrează o doză zdravănă de sănătate și eliberează în organism endorfine, hormonii care te scutură de stres.

3. Să fie lumină!

Și acasă, și la serviciu, cât e ziua de lungă, vezi… că îți lipsește lumina naturală, iar asta îți afectează sistemul imunitar și nu numai.

Pe întuneric pleci la slujbă și pe întuneric te întorci. Aprinzi becuri și neoane de la prima oră – destul de deprimant, nu? Bine, bine, dar nu sunt chiar toate zilele de iarnă cu cer gri, mai iese soarele, se mai risipesc norii… Dar cum să știi, dacă nu ieși din bârlog? Ei, n-ai când! În pauza de masă, poftim! Și alea câteva minute contează. Iar în week-end chiar îți poți face ”plinul de lumină”. Evident, dacă nu intri într-un mall ”pentru strictul necesar de cumpărături” și uiți să mai ieși (”Hai să luăm și prânzul, că tot suntem aici”, ”Hai să mai stăm cu ăsta micu la locul de joacă”, ”Hai să intrăm și la un film, că de televizor ne-am săturat”…). Hai, hai, afară cu voi!

4. Ieși din depresie cu luminoterapie

Unele persoane resimt, prin structura lor, mult mai acut lipsa luminii naturale. Devin ușor iritabile, sunt tot timpul obosite și cu capsa pusă, nu mai au poftă de mâncare sau invers, au un apetit dezlănțuit. Specialiștii vorbesc, în astfel de cazuri, despre depresie hibernală. Și recomandă terapia cu lumină: expunerea, după un program zilnic stabilit de către medic (de regulă dimineața), la o lampă de luminoterapie, care blochează producția de melatonină, hormonul declanșator al somnului, secretat, în sezonul rece, și în regim diurn, din cauza luminii naturale sărăcăcioase.

5. Bea, bea, nu te opri!

Apă. Despre ea vorbim. Nu îți este sete atât de des ca în sezonul cald, dar nu asta contează. Trebuie să păstrezi nivelul normal de hidratare: 6-8 pahare pe zi. Este important pentru procesul general de detoxifiere a organismului și pentru piele, ca să nu se usuce și să îți dea senzația aceea nesuferită de piele care ”ține”. Ca să eviți acest necaz este bine și să reduci durata dușului și să aplici, după duș, o cremă hidratantă pe tot corpul.

6. Fă-ți plinul de vitamine!

Ideea larg împărtășită potrivit căreia iarna se mănâncă mai multe grăsimi animale este cu dus și întors: da, organismul are nevoie de un plus de proteine de origine animală, comparativ cu sezonul cald, dar are mare nevoie și de proteinele și, mai ales, de vitaminele și mineralele din vegetale: legumele, verdețurile, fructele proaspete și cele uscate trebuie să dețină principala pondere în alimentația de zi cu zi. Zici tu că nu-ți furnizează suficientă energie? Ba tocmai asta fac mult mai bine decât preparatele din carne.

7. Ideal pentru sistemul imunitar: cură de probiotice

Intens mediatizatele microorganisme vii, cunoscute și sub numele de fermenți lactici, echilibrează flora bucală, intestinală și vaginală și stimulează sistemul imunitar. După un episod nesuferit de guturai sau gripă, mai ales dacă a fost tratat cu antibiotice, probioticele scurtează durata convalescenței. Folosite ca prevenție, opresc proliferarea organismelor care pot provoca infecții, alergii și fortifică imunitatea. Cum îți asiguri doza sănătoasă de probiotice? Consumând iaurturi bifidus sau, mai simplu, iaurturi cât mai proaspete – prospețimea garantează bogăția de bacterii și aciditatea redusă -, ceapă, usturoi, anghinare, varză acră, leguminoase (legume uscate: linte, soia, năut, bob, mazăre, fasole uscată).

8. Îndulcește-te cu o linguriță de miere

Cel puțin una pe zi. Mierea, ca toate celelalte produse ale stupului, reprezintă principalul antiseptic furnizat de mama natură și un carburant extra pentru organism. Cu ajutorul ei previi și tratezi și durerile în gât, și tusea, și oboseala.

Cele mai bune și agreabile combinații sunt iaurt cu miere, respectiv ceai (ideal – de tei) cu miere (cu condiția să adaugi mierea după ce s-a mai răcorit infuzia, pentru că temperatura înaltă distruge toate principiile active din miere).

9. Răsfăț cu uleiuri esențiale

Vedeta în materie este, în acest sezon, uleiul esențial de eucalipt, inamicul consacrat al afecțiunilor respiratorii și bronșitelor. Două picături puse în difuzorul pentru uleiuri esențiale cu zece minute înainte de a merge la culcare îți asigură un somn liniștit, dacă ai avut ghinionul să răcești. Și uleiul esențial de lavandă are efect antiseptic și calmant, favorizând somnul profund, reparator. Uleiul esențial de lămâie purifică atmosfera: antiinfecțios și antiviral, vine de hac virusurilor.

10. Gesturi mici, efecte mari

Păzește-te de frig, nu fă pe viteazul înfruntând gerul cu ținute lejere și încălțări de fițe; îmbracă-te bine și, în special, ai grijă ca picioarele, mâinile și gâtul să stea la căldură (ciorapi groși, încălțăminte călduroasă și comodă, mănuși, fular).

Nu supraîncălzi încăperile în care stai și folosește un umidificator de aer, pentru ca mucoasele nazale să nu se usuce. Spală-te des pe mâini și supraveghează-ți respirația: inspiră, pe cât posibil, doar pe nas, nu pe gură (calea de acces mult mai accesibilă pentru virusuri).

11. Profită de oferta generoasă a fitoterapiei

Proaspete, uscate, gelule, comprimate, tincturi – oricum s-ar prezenta ele, plantele medicinale sunt la fel de eficiente: regenerează, calmează, elimină toxinele, fortifică tonusul general. Previn și vindecă afecțiunile specifice sezonului rece. Echinacea, măceșe, cimbrișor, pin, soc, roiniță, urzică moartă, tei, eucalipt – ai de unde alege.

12. Dormi!

Nu la școală, nu la birou! Acasă, în patul tău confortabil (apropo, salteaua și perna trebuie schimbate perioadic, pentru ca termenul confort să reflecte realitatea).

Procesele biochimice de reparare, regenerare și fortificare a imunității rulează la maximum în timpul somnului. Iar un organism neodihnit lasă garda jos în fața microbilor. Fără televizor, fără laptop, fără lumini stridente, fără muzică antrenantă – dormitorul este spațiul odihnei binemeritate după o zi plină. Plină de nerv (benefic) și de nervi (of!).

13. Pune și mentalul la lucru

După principiul ”ajută-te singur”, îți poți remodela modul de a gândi, de a privi lumea cu toate ale ei, cu aparentele inconveniente ale iernii incluse, astfel încât să intri în primăvară freș și fizic, și psihic. Te ajută stimularea mentală audio-vizuală cu Mind Synergy, cel mai puternic și eficient remediu pentru combaterea depresiei și a stărilor deprimante. Detaliile de care ai nevoie sunt aici: https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/

Lasă un răspuns