Sari la conținut

Meditația și muzica de meditație: cum funcționează și ce beneficii aduc

Niciodată nu am putut să lucrez – să scriu, să învăț, să citesc texte mai profunde – ascultând muzică. Indiferent de gen. Pentru că îmi capta toată atenția și nu mă mai puteam concentra la ceea ce aveam de făcut. Am încercat și cu muzică ambientală: sunete din natură – susur de izvoare, pale de vânt, valuri oceanice, ciripituri -, viori, violine și clape de pian atinse de îngeri, tonalități orientale, mantre… Muzica despre care se afirmă că ajută concomitent la relaxare și concentrare. Degeaba!

Muzica de relaxare: spa interior

Mintea mea se relaxează, clar. Perfect, asta este și ideea, spun promotorii muzicii ambientale. De aici și bogăția de sinonime: muzică de relaxare, muzică zen, muzică intuitivă, muzică de vindecare, muzică de meditație. Abstragere din lumea gândurilor.

Cum funcționează? Ca spa interior: induce starea generală de bine.

Or, binele interior este sinonim cu evadarea de sub dictatura minții. Starea în care asiști, cumva ca observator neutru, la procesul de naștere a gândurilor în mintea ta; apoi le vezi cum dau să o ia cu asalt, să o subjuge, dar sunt respinse prin coliziunea cu un scut protector alcătuit din note muzicale diafane. Contempli gândul ce defilează neputincios prin fața ochilor minții. Unii dintre promotorii acestui gen muzical, născut pe la începuturile secolului XX, le cereau instrumentiștilor să facă un exercițiu sever de abstragere totală din lumea gândurilor: când începeau să interpreteze respectiva bucată muzicală, întreaga lor ființă trebuia să fie invadată doar de emoție, sunete, ritm și armonie.

Forța subtilă a sunetelor calmante

Cam alambicat? Atunci lasă teoria la o parte, închide ochii, cufundă-te în fotoliu și ascultă. Doar atât: ascultă. Simți cum te ia somnul? Terapia și-a atins scopul: eliberarea de stres, eliminarea blocajelor energetice care perturbă circulația Energiilor Vindecătoare menite să te echilibreze, împăcându-te cu tine însuți și cu Universul. Curățarea subconștientului de gânduri nocive. Teme muzicale repetitive, ritm tot mai lent, efect hipnotic: mentalul lasă garda jos, starea de calm te invadează. Rod al capacității de ”manipulare” a muzicii calmante.

Relația dintre meditație și vindecare

M-am convins de mult: nimic nu este întâmplător. Totul se leagă. Tocmai acum, când mă concentrez asupra acestui subiect… relaxant, am alături o carte pe cât de simpatică, pe atât de profundă: ”Pisica lui Dalai Lama” de David Michie, autor cu reputație internațională născut în Zimbabwe, iremediabil sedus de înțelepciunea buddhistă, profesor de meditație și susținător al unor prelegeri de mindfulness cunoscute în lumea întreagă. Experiențele sociale și experimentele de conștiență ale personajelor, de la artistocratica PSS – Pisica Sfinției Sale, o superbă Himalayană – și până la șoferul aparent materie brută al Sfinției Sale, sunt consonante cu tema noastră. Iată câteva pasaje mai mult decât relevante:

• Ne petrecem o mare parte a vieții în robia gândurilor; agățați de gânduri; prinși în plasa lor; de îndată ce apare un gând, ne implicăm, ne lăsăm absorbiți de el fără a-l supune judecății – ne face bine, ne face rău? Meditația este o modalitate bună de a rupe cercul acestei dependențe, implicit cercul negativității. Pentru începători și nu numai, muzica de meditație este un adjuvant extraordinar.

• Meditația este de ajutor în cazul depresiilor. Experții în neurologie susțin că lobul insular, care este partea creierului în care simțim nefericirea, este legat de funcționarea executivă a creierului, care caută motive. Gândurile nefericite duc la sentimente nefericite. Ne întrebăm apoi de ce ne simțim triști, iar acest lucru duce la mai multe credințe, interpretări, atitudini nefericite. Un cerc vicios.

• Fiecare gând are o componentă energetică ce se reflectă într-un rezultat fizic. Vezi efectul placebo, care dovedește puterea minții.

• Puterea minții este înfrântă de forța terapeutică a meditației. Iar un ambient sonor adecvat grăbește vindecarea. Muzică de meditație – muzică de vindecare.

• ”Materia este și energie – , a trecut ceva timp de când oamenii de știință au înțeles, dar abia în ultimii ani se întreabă cum se aplică acest lucru în medicină. Cum să caute vindecarea nu a unui corp, ci a unui câmp energetic”.

Și sunt în continuare relativ sceptici și nemulțumiți de revirimentul medicinei tradiționale asiatice, care tratează și vindecă din interior spre în afară.
Meditația încetinește procesul de îmbătrânire – susține unul dintre personajele cărții. Și aduce ca argument statistica efectuată în mănăstirile călugărilor tibetani. În unul din aceste centre dedicate practicării intensive a meditației media de vârstă este de 84 de ani.

”Ridurile călugărilor sunt la vedere, dar forța lor de viață este încă foarte tânără. În Occident încă ne străduim să învățăm cum ne afectează conștiința trupul. Însă s-a demonstrat că meditația încetinește procesul de îmbătrânire. Activitatea telomerazei”.
(telomeraza este o proteină pe care gerontologii pun mare preț, fiindcă ajută organismul să lupte împotriva procesului de îmbătrânire).

Etimologia confirmă:
”Meditație și medicație sunt cuvinte cu aceeași rădăcină latină – medeor, care înseamnă a vindeca, a întregi, a îngriji, a repara”.
Reînnodând legătura cu tema noastră: meditația tibetană se bazează pe mantre, sunete armonice repetitive, regăsite și în muzica de meditație – muzică de vindecare.

Instrucțiunile de meditație ale lui PSS

O, da! Pisica Sfinției Sale nu ne lasă așa, cu ochii în soare, să întoarcem adică ultima filă a cărții fără să ne împărtășească și partea practică a inițierii sale în tainele meditației buddhiste. Ești pregătit?
• Găsește-ți un locușor liniștit unde să te poți așeza fără să fii deranjat. Asigură-te că ți-ai dat telefonul pe silent. Selectează o alarmă cu sunet plăcut și seteaz-o să se declanșeze după zece minute.
• Nu trebuie să stai neapărat în poziție de lotus, cu picioarele încrucișate. Dacă vrei, poți lua niște perne de pe canapea, pune-le pe podea și stai pe ele. Dacă îți este mai comod poți să stai și pe scaun, dar să aibă spătarul drept.
(Nota noastră: pornește muzica. Apoi revino la instrucțiunile PSS).

• Stai drept, dar relaxat, cu mâinile în poală, cu palma dreaptă peste cea stângă, ca o scoică. Degetele mari să fie unite pentru a putea închide circuitul energetic. Ține-ți umerii ușor pe spate într-un mod confortabil. Închide ochii și lasă-ți mușchii feței să se relaxeze. Vârful limbii să fie în cerul gurii, chiar în spatele dinților din față. Apleacă-ți capul ușor în față dacă mintea este foarte activă sau ține-l mai drept dacă te simți obosit.
(Nota noastră: lasă-te subjugat de armoniile delicate ale muzicii de meditație).

• Îndreaptă-ți atenția spre nări. Concentrează-te pe respirație în timp ce inspiri și expiri. Simte respirația când tragi aer în piept… și îl dai afară. Numără-ți respirațiile în cicluri de patru, ținându-ți atenția concentrată pe senzația pe care ți-o dă respirația când aerul circulă prin nări. În timp ce meditezi, fii atent la cum ți se încetinește respirația în mod natural.
(Nota noastră: triluri de păsări, valuri, frunziș bătut de vânt, acorduri delicate de pian sau de vioară – cu fiecare inspir-respir muzica de relaxare își împlinește menirea).

• Dacă mintea rătăcește sau se plictisește, revino pur și simplu la subiectul meditației: respirația. Atunci când se declanșează alarma, fii conștient de faptul că respirația a încetinit, iar trupul și mintea s-au relaxat. Ridică-te ușor: pisica ta doarme profund lângă tine.

Pisica ce altă treabă are decât să-și facă somnul de frumusețe? Tu însă profită de starea de bine și de echilibrul energetic proaspăt refăcut: sus, că mai sunt atâtea de făcut!

Lasă un răspuns